Mycket offras på ”godhetens” altare

De senaste dagarna har vi kunnat läsa om hur det svenska folket vill ”öppna sina hjärtan”, hur inhumana vi är som inte tar emot fler flyktingar och hur vi alla måste dra vårt strå till stacken för att ”hjälpa till”. Det låter fint. Här är mina tankar om de senaste dagarnas godhetskampanj i media. 

Sverigedemokraterna har under flera år ställt sig bakom ökat flyktingstöd för hjälp i närområdet. Denna godhet räknas dock inte. Denna godhet är ond. Här finns ingen logik – det är bättre att ta in ett fåtal flyktingar, som dessutom har haft råd att betala flyktingsmugglare, än att hjälpa så många fler i närområdet. Man glömmer här att vara god mot den majoritet av flyktingar som aldrig någonsin skulle ha råd att ta sig från sitt hemland till ett land likt Sverige och Tyskland. Denna massa av krigsoffer offras på godhetens altare.

Politikerna ”glömmer bort” sitt ansvar när det kommer till bakgrunden till krig och konflikter. Vi säljer fortfarande vapen utomlands. Våra politiker i väst har öppet stöttat rebeller i Syrien, sänt styrkor till Afghanistan och ivrigt påhejat varenda ”vår” som farit över ett land. Vi läser om USA som utbildar rebeller i Mellanöstern, vi läser om EU som lånar ut pengar till Ukraina. Bombat i Libyen har vi minsann också gjort. Politikerna har ett ansvar, men det glöms lätt bort. Det är även politikerna som ansvarar för den prioriteringspolitik vi har i Sverige, där vi hellre hjälper ett par ensamkommande flyktingar än går på Sverigedemokraternas linje om extra hjälp i närområdet. Det är även politikerna som är ansvariga för vilken bild omvärlden har av Sverige. Sverige är mer än generösa med sina uppehållstillstånd. I Sverige har illegala invandrare rätt till tandvård och sjukvård. Naturligtvis kommer folk vilja ta sig till Sverige hellre än till Ungern eller Australien.

En annan aspekt hänger delvis ihop med min första punkt. Hjälper vi de personer som behöver hjälpen mest? Är vår godhet mer av en ”show” – en teater som ska ske så öppet som möjligt för att ge illusionen av godhet? För nog är det så, att en majoritet av de personer som tvingats fly inte har de ekonomiska förutsättningarna att ta sig till Sverige. Det är också anmärkningsvärt att en så stor del av flyktingströmmen består av män. Har vi inte alltid fått höra att det är kvinnorna och barnen – och framför allt de äldre och svaga – som råkar allra mest illa ut av krig och konflikt? Borde vår hjälp inte gå till dessa framför allt?

Idag samlades flera tusen personer för att visa sitt stöd gällande att ta emot fler flyktingar till Sverige och till EU. Vart är de muslimska ländernas ansvar? För någon dag sedan läste vi att exempelvis Saudiarabien tar emot 0 (!) syriska flyktingar. Israel är ännu ett land som inte vill ta emot de syriska flyktingarna. Ansvaret hamnar på oss, på Europa, men framför allt på länder som Sverige och Tyskland, som redan tar emot fler invandrare än vad vi någonsin kan integrera.

Man kan även fråga sig om statsminister Löfven och hans gäng av politiker har någon form av långsiktigt tänk när det kommer till vår invandring. Vart ska gränsen sättas? Ska vi ha öppna gränser? Kommer välfärden kunna upprätthållas eller kommer båten sjunka på grund av att vi tar in fler personer i båten än vad den klarar av?

Just nu sker en massmedial kampanj för ”godhet och solidaritet”. Jag är den förste att säga att vår värld är galen – krig och konflikter skapar lidande som är svårt att sätta sig in i. Dock verkar våra politiker välja de tillfällen som är mest politiskt korrekta för att visa hur goda de är. Efter Ikea-morden sa vår statsminister inte ett ord. Ingen grät i media. Endast Jimmie Åkesson uttalande sig, men hans godhet avfärdades snabbt som ”dold rasism”.

Vår media och våra politiker har monopol på godhet. Det betyder att Sverigedemokraterna är onda, även om de kommer med förslag som kan hjälpa fler människor. Det betyder att Nya Tider är en hemsk tidning, trots att vi har besökt flyktingläger i såväl Libanon som i Ryssland och verkligen gått till botten med orsaken till kriget och makthavarnas delaktighet. Det betyder att Agda, 82, är en dålig människa om hon öppet säger att hon hellre skänker en femtiolapp till Frälsningsarmén än till romerna som tigger på våra gator. Det betyder att alla som påpekar det omöjliga i att ha öppna gränser stämplas som omänskliga. Debatten kör fast, och vilka hjälper vi med det?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s