Hjälp gärna en specifik grupp! (Men inte svenskarna, förstås)

104a5384

Här får en äldre dam en varm jacka av Sophie. Foto: Roger Sahlström

 

Magdalena och Sophie gör det många tänker att de skulle vilja göra, men som få gör i vinterkylan. De ger sig ut varje vecka, lägger ned tid, energi och resurser på att hjälpa en synnerligen utsatt grupp i dagens Sverige: våra svenska hemlösa. De förser dem med varma kappor, mat och kaffe. De hemlösa får sig en pratstund med kvinnorna och med varandra.

I dagens Sverige värnar vi minoriteter. Vi har Afrosvenskarns riksförbund, vi har RFSL, Judiska Ungdomsförbundet i Sverige, Unga Muslimer – listan kan göras lång med diverse intressegrupper. När migrantvågen var som störst till Sverige hjälpte invandrare sina landsmän när de anlände till T-Centralen i Stockholm. Unga Muslimer vänder sig, ganska så givet, till unga muslimer i Sverige och på Afrosvenskarnas riksförbund är det inget konstigt att afrosvenskarna sätter, just det, afrosvenskarnas intressen i främsta rummet. Så varför blir det ett ramaskri när två kvinnor väljer att fokusera på svenska hemlösa?

Tidningen Aktuellt Fokus går till och med så långt att de säger att hela syftet med att arbeta för de svenska hemlösa är att spä på en etnisk konflikt. Man får det att låta som att utdelning av kappor och mat till svenskar kommer att bli det som triggar ett blodigt raskrig. Är detta vad medierna har att säga om Afrosvenskarnas riksförbund – att de spär på etniska konflikter i samhället när de hjälper de sina?

Magdalena och Sophie lät trycka upp mössor som de säljer till folk där vinsten går till de hemlösa, och  de delar även ut mössorna till behövande. På mössan är en svensk flagga insydd, och texten ”Hemlös” pryder framsidan. Nyligen hängdes Magdalena ut som någon form av bedragare då Aktuellt Fokus hävdar att hon ”poserar som hemlös” fast hon egentligen ”bor i ett rikt område”. Här har en kvinna låtit trycka upp mössor som hon delar ut till hemlösa i kylan, och blir uthängd som ondskan själv. Skamligt, minst sagt.

Namnlöst-1

Tidningen Aktuellt Fokus vill få det att framstå som att Magdalena har ”poserat som hemlös”.

 

När volontärer med ursprung i Mellanöstern hjälper sina landsmän med mat och pappersarbete på Centralen ses detta som hedervärt och beundransvärt. Nya Tider kunde avslöja att svenska hemlösa inte fick äta av den mat som delades ut till flyktingar. I tidningen Dagen skrevs ett hyllningsreportage med rubriken ”Kristna hjälper romer i Ungern”, och i SR poserade två glada ungdomar under rubriken ”De reser till Rumänien för att hjälpa romer på plats”. Där var det okej att bara hjälpa en specifik grupp. Varför ses inte svenskars hjälp till svenska hemlösa på samma sätt? Varför är det något fult och skämmigt att hjälpa de sina?

De svenska hemlösa har få rättigheter i dag. Det finns alldeles för få platser på härbärgena. Vintrarna är hårda, och nyligen frös hemlöse Sture ihjäl efter att inte ha fått den hjälp han behövde. De hemlösa behöver all hjälp de kan få. Att skuldbelägga och hänga ut kvinnor, ungdomar och andra volontärer är minst sagt olustigt. Vad är syftet med att gång efter annan hänga ut de personer som hjälper till i Björns Trädgård? Att de ska sluta dela ut kappor, mat och kaffe till de hemlösa? Att de ska sluta dela ut mössor? Att de ska gå hem och kolla på TV istället, kanske ta sig en shoppingrunda och sluta engagera sig? Att de ska fokusera på en annan specifik grupp? Och vad i hela friden är syftet med att skriva i vilket område Magdalena bor – hoppas man att hon ska tystas med antidemokratiska metoder?

Nej, all heder till de som vågar hjälpa de sina i tider då allt för många vänder bort blicken. Kvinnorna i Björns trädgård är många svenska hemlösas skyddsänglar och hjältar. Kapporna, mössorna, omtanken och maten räddar liv. Det är inte hat eller ondska, vad media är väljer att benämna det som.

104A6287

Kvinnor i rosa västar på T-centralen. Foto: Roger Sahlström

Annonser

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Hjälp gärna en specifik grupp! (Men inte svenskarna, förstås)

  1. Cissi

    Tack Sanna för den härliga texten. Jag är en utav dom som engagerar mig i detta och har tröttnat på det hat som förs mot oss.

  2. Bra initiativ. Mössan passar uppenbarligen även på svenskar som inte känner sig hemma i Sverige längre. Passar på mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s