Bokmässan – årets största hycklare

Runt om i världen blir regimkritiska författare förbjudna, förföljda eller i värsta fall dödade för sina ord. Journalister som skriver kritiskt om känsliga ämnen kan plötsligt befinna sig i livsfara. Därför är svenska Bokmässans tema i år ”Yttrandefrihet”. Alla människors rätt att uttrycka en åsikt i det offentliga rummet. Sverige visar åter igen framfötterna som en demokratins förkämpe.

Åtminstone är det vad man hade kunnat tro, med ett tema som ”Yttrandefrihet”. Men turerna kring Nya Tider visar att det är illa ställt med både demokrati och yttrandefrihet i Sverige. Yttrandefrihet, det är något som är till för folk på vänsterkanten.

Jag var med och grundade tidningen Nya Tider år 2012, en tidning jag numera arbetar som viceredaktör på. Den senaste tiden har jag fokuserat på grävande reportage i Mellanöstern, dit jag reser regelbundet för att följa i Islamiska statens fotspår. Jag har besökt flyktingläger i bergen som har glömts bort av omvärlden, skrivit om besvikna människor som undrar varför Sverige prioriterar som de gör. Varför tar man av u-landsbiståndet för att finansiera invandringen till Sverige? Varför fokuserar man inte på hjälp i närområdet?

fr_2572078180774135279_n

 

Vår tidning är unik på många sätt. Vi vågar skriva om massinvandringens baksidor. Vi kritiserar dagens feministrörelse, som har kommit att handla om så mycket annat än kvinnors rättigheter. Vi intervjuar lärare som har tröttnat på flumskolan, samtalar med funktionshindrade som har drabbats hårt av indragen assistans. Vi är en nagel i ögat på de som styr vårt land i en, enligt oss, fel riktning.

Ett år efter att vi startade erhöll vi presstöd. I dag är vi uppe i tredje nivån, och år 2014 blev vi enligt Tidningsstatistik den tidning som växte mest i hela landet. Vi har knutit till oss kunniga, oberoende författare, opinionsbildare och debattörer. Vi har intervjuat alltifrån svenska politiker till syriska befälhavare och afrikanska prinsar. Vi har ett brett kontaktnät över hela världen och har en unik och kvalitativ utrikesrapportering. Varje år har vi utan problem uppfyllt Presstödsnämndens krav på innehåll och upplaga, och siktar nu mot en högre nivå av presstödet. Våra artiklar har givetvis aldrig blivit dragna inför domstol, och vår chefredaktör är inte, tillskillnad från Expressens chefredaktör Thomas Mattson, dömd för vapenbrott.

Sedan en tid tillbaka var det bestämt att vi skulle delta på Bokmässan med vårt förlag AlternaMedia. Vi betalade in vår avgift, förde samtal med arrangörerna om vår monter och möbleringen i den. Bokmässan gick tidigt ut med att de inte gör någon åsiktsbedömning på sina deltagare. Sedan hände något. Efter ett mediedrev utan dess like, valde Bokmässan att begå kontraktbrott. Nya Tider var inte välkomna.

14021631_607613716091168_4821547862794361360_n

Lenins barnhörna.

Några som dock är välkomna på Bokmässan är ”Lenins barnhörna”. Välkommen är även Sven Wolter, som i media sa att han har läst många av Stalins skrifter och tycker att de ”är bra”. Han har även uttalat sig att ”kommunismen inte har förstört någonting”. År 2011 höll ex-fången Annika Östlund, som dömdes för dubbelmord, presentationer om sin nya bok på Bokmässan. Östlund dömdes bland annat för mordet på en polis.

Att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan är inte bara absurt, utan även skrämmande. Årets tema är ”Yttrandefrihet”, och redan innan Bokmässan öppnar har man kväst yttrandefriheten för en av landets veckotidningar.

Vi på Nya Tider är dock tacksamma över all uppmärksamhet vi har fått den senaste tiden. Artiklarna om tidningens medverkan på Bokmässan har blivit några av Sveriges mest lästa denna vecka, vi trendar på Twitter och nya prenumerationer trillar in varje timme.

Att Nya Tider blev portade från Bokmässan, när temat var ”Yttrandefrihet”, visar varför vi behövs i Sverige. Vill du stödja fri media och stå upp för yttrandefrihet och demokrati, då ska du teckna en prenumeration på Nya Tider.

6 kommentarer

Under Uncategorized

6 svar till “Bokmässan – årets största hycklare

 1. Lena-Lasse

  Hyckleriet är ju deras värdegrund som du inte visste det. Dessutom anses det väl att yttrandefrihet är synonymt med socialismen.

 2. Maja Dacke

  Tack, Sanna, för alla dina reportage … från Afrika, Asien … inte minst från de mest utsatta ställena i världen. Du är den modigaste journalistkvinnan idag … till skillnad från det gnällande fjollträskfolket som finns mer än i Stockholm.

  Så länge jag kan läsa dina artiklar bortser jag från en gnagande oro för din hälsa – du förstår varför. Fortsätt skriva, jag ber!

 3. Bagis

  Men hatiska islamister får i alla fall komma till bokmässan.
  http://www.friatider.se/moske-bjod-imam-som-kraver-att-homosexuella-mordas-valkommen-pa-bokmassan

  Det bästa med vänstern är att dom är så konsekventa. Skönt att se att yttrandefriheten lever och mår bra i vårt land

 4. Daja olsson

  Jag är ganska säker på att man som ”vanlig människa” i till exempel Nordkorea känner sig fri till att göra vad man vill. Det handlar nog mest bara om vad man blivit itutad sen barnsben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s